TKI di Ciberjaya Terima Bantuan dari Menteri Agama Malaysia

Chandra Iswinarno
TKI di Ciberjaya Terima Bantuan dari Menteri Agama Malaysia
Menteri Agama Malaysia memberikan bantuan kepada TKI di Ciberjaya. [Antara]

Zulkifli beserta rombongan memberikan sumbangan barang keperluan dan bahan makanan kepada 145 keluarga.

Suara.com - Tenaga Kerja Indonesia (TKI) yang terdampak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di kongsi (tempat tinggal TKI) Cyberjaya mendapat bantuan dari Menteri Agama (Hal Ehwal Agama) Kantor Perdana Menteri Malaysia Datuk Zulkifli Mohamed Al-Bakri.

Dia memberikan bahan makanan kepada TKI serta warga kurang mampu menerima bantuan daripada Tabung Musaadah Covid-19 untuk memastikan keselamatan mereka dan tidak diabaikan sepanjang pelaksanaan PKP.

Zulkifli Mohamed Al-Bakri yang juga Mufti Wilayah Persekutuan tersebut mengaku prihatin dengan nasib mereka yang turut membantu negara dengan memberi kerjasama dalam memutuskan rantai wabah Covid-19.

"Walaupun mata pencarian mereka terkendala, ketabahan dan kesungguhan mereka dalam mematuhi PKP amat kita hargai dan kita meminta mereka untuk terus bersabar, mudah-mudahan isu Covid-19 ini akan dapat diselesaikan, insyaAllah," katanya seperti dilansir Antara pada Kamis (9/4/2020).

Pada kesempatan tersebut, Zulkifli beserta rombongan memberikan sumbangan barang keperluan dan bahan makanan kepada 145 keluarga.

"Hati kecil ini terusik sejak menjejakkan kaki di sini. Ada keluarga berasal dari Indonesia yang menetap di sini. Kebanyakannya bekerja sebagai buruh kasar. Mereka terputus sumber pendapatan sejak awal PKP. Saya berharap dengan bantuan RM8,000 dan makanan dapat meringankan sedikit beban," katanya.

Pada kesempatan yang sama Tabung Musa'adah COVID-19 juga memberikan bantuan ke warga Syria dan Palestina yang terdampak. (Antara)

Komentar

Suara.Com

Dapatkan informasi terkini dan terbaru yang dikirimkan langsung ke Inbox anda

QUOTES OF THE DAY

INFOGRAFIS