Suara Denpasar – Buya Hamka atau Abdul Malik Karim Amrullah tidak hanya dikenal sebagai sastrawan, tetapi juga budayawan dan ulama.
Banyak karya master piece yang lahir dari pikiran beliau dan dikenal hingga sekarang. Bahkan, nasihat-nasihat belajar masih tak terlupakan hingga sekarang.
Bukan cuma agama, Buya Hamka juga punya beberapa nasihat tentang Cinta. Apa saja? Simak rangkuman berikut yang dikutip dari jagokata.com.
1. Cinta itu perang, yakni perang yang hebat dalam rohani manusia. Jika ia menang, akan didapati orang yang tulus ikhlas, luas pikiran, sabar dan tenang hati. Jika ia kalah, akan didapati orang yang putus asa, sesat, lemah hati, kecil perasaan dan bahkan kadang-kadang hilang kepercayaan pada diri sendiri.
2. Cinta bukan mengajar kita lemah, tetapi membangkitkan kekuatan. Cinta bukan mengajar kita menghinakan diri, tetapi menghembuskan kegagahan. Cinta bukan melemahkan semangat, tetapi membangkitkan semangat.
3. Cinta itu adalah perasaan yang mesti ada pada tiap-tiap diri manusia, ia laksana setetes embun yang turun dari langit, bersih dan suci. Cuma tanahnyalah yang berlain-lainan menerimanya. Jika ia jatuh ke tanah yang tandus, tumbuhlah oleh kerana embun itu kedurjanaan, kedustaan, penipu, langkah serong dan lain-lain perkara yang tercela. Tetapi jika ia jatuh kepada tanah yang subur, di sana akan tumbuh kesucian hati, keikhlasan, setia budi pekerti yang tinggi dan lain-lain perangai yang terpuji.
4. Bahwasanya cinta yang bersih dan suci (murni) itu, tidaklah tumbuh dengan sendirinya.
5. Cinta bukan melemahkan hati, bukan membawa putus asa, bukan menimbulkan tangis sedu sedan. Tetapi cinta menghidupkan pengharapan, menguatkan hati dalam perjuangan menempuh onak dan duri penghidupan. (Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck)
6. Kerana apabila saya bertemu dengan engkau, maka matamu yg sebagai bintang timur itu sentiasa menghilangkan susun kataku. (Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck)
Baca Juga: Moonbin ASTRO Meninggal Dunia, Ini 7 Drama Korea yang pernah dibintanginya
7. Takut akan kena cinta, itulah dua sifat dari cinta, cinta itulah yang telah merupakan dirinya menjadi suatu ketakutan, cinta itu kerap kali berupa putus harapan, takut cemburu, hiba hati dan kadang-kadang berani. (Di Bawah Lindungan Ka'bah)
8. Kadang-kadang cinta bersifat tamak dan loba, kadang-kadang was-was dan kadang-kadang putus asa. (Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck)
9. Apakah keuntungan dan bahagianya cinta yang tiada berpengharapan?
Bukankah cinta itu sudah satu keuntungan dan pengharapan? (Di Bawah Lindungan Ka'bah)
10. Satu hati lebih mahal dari pada senyuman. Satu jiwa lebih berharga dari pada sebentuk cincin.
Itulah 10 quotes atau kata-kata mutiara dari Buya Hamka tentang cinta. (*)